Resepi Bingka Roti
1. 7 - 9 keping roti (ikut suka)
2. 1 cawan tepung gandum
3. 2 cawan santan (guna santan kotak jer..1/2 cwn santannya
dan 1 1/2cwn lg air) ikut suka nak lemak atau tak....
4. 3/4 cawan gula
5. 3 biji telur
6. 2 sudu esen vanilla
7. 1 sudu kecil garam
8. kismis (hiasan) tak letak pun tak per (klu letak lg sedap)
9. 2 sudu marjerin untuk disapu kat loyang
Caranya:-
Mula2 ambik blender, masukkan telur, santan, gula, garam dan tepung. Pastu blender sampai sebati dan hingga gula hancur (tak hancur sangat pun tak per). Ambik bekas, cth dlm gambar tu kan...tuang bahan2 yg telah diblender tadi tu. Pastu, potong2 dadu atau siat2kan roti tadi tu. Masukkan dlm bahan2 tadi tu. Kacau2 kan dia sampai roti kembang dan meresap bhn2 tadi tu. Masa nie bolehlah masukkan esen vanilla tadi tu. kacau dan kacau sampai kita puas hati. Cth dlm gambar tulah. Pastu...lenserkan loyang dgn majerin, sebelum tu bolehlah panaskan oven dlm 170 darjah celcius. ha...sementara oven nak panas bolehlah tuangkan adunan tadi ke dlm loyang. Klu nak letak kismis, kita masukkan adunan tadi selapis demi selapis dlm 3 kali lapis. Hahaha..paham tak (buat2 paham jerlah). Bila dah beres...gie tengok oven dah panas ke belum, klu dah panas bolehlah dibakar selama 1 jam (api atas bawah). Dlm tempoh setengah jam tu, cuba intai klu bahagian atas tu warna dia dah ok. Tukarlah kepada api bawah sahaja.(takut belah atas tu hitam sgt pulak). Kita tambah 1/2 lg utk api bawah. Bermakna api atas bawah 1/2 jam dan api bawah 1 jam (klu naklah) klu ikut resepi asal, dia ckp 1 jam jer (pandai2 jerk..hahaha!!!). Dah..siap (boleh dimakan bila dah sejuk. Insyaallah mesti jadi.....amin. Slmt mencuba kwn2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Hai!!!