Get your own Digital Clock

Selasa, 4 Mei 2010

Mee bandung

Mee bandung Aye
Nie..ha!! abg teringin nak makan sebab last buat masa raya tahun lepas. Jadi aye abadikanlah dalam blog nie, buat rujukan aye dimasa depan.

Bahan utama
1. Ayam separuh (dipotong kecil)
2. Udang kertas/udang ikut suka (apa2 saiz)
3. Sayur sawi seikat (dipotong)
4. Daun bawang dan daun sup dlm 50sen (dipotong)
5. Tauhu Rm1.00 (digoreng dan dipotong ikut suka)
6. Tomato 3 biji (potong 4)
7. Telur ayam (5 biji)
8. Sos tomato
9. Sos cili
10. Sos tiram

Bahan tumis
1. Bawang besar 1 biji (dipotong dadu)
2. Bawang putih 6 biji (dicincang)
3. Cili kering 2 sudu

Bahan cili kicap
1. Cili padi (dipotong kecil)
2. Limau nipis (diperah ambil airnya)
3. Kicap lemak manis
(ikut banyak mana nak buat)

Caranya:-

Tumiskan bahan tumis sehingga naik bau. Bolehlah masukkan ayam, gaulkan dan dah agak masak. Tuangkan sos-sos tadi ikut pekat dan rasa. Kacau rata dan mendidih, masukkan air ikut banyak mana kita nak berdasarkan kuantiti bahan-bahan tadi. Biar menggelegak, masukkan udang, tauhu, sawi, daun bawang dan daun sup dan kacau. Pastu, pecahkan telur ayam tadi satu persatu dan masukkanlah tomato yang dah dipotong tadi. Jangan lupa masukkan garam. Biar mendidih, sementara tu rasalah kuahnya adakah cukup pekat, masin, masam. Kalau tak cukup pandai-pandailah tambah apa yang patut. Biarlah ia mendidih sehingga cukup masak kuahnya. Lebih sedap jika kuah dimasak malam dan esoknya dihidangkan. Jangan lupa dihidangkan bersama cili kicap baru ada Uummpp!!


Dah siap untuk dimakan

2 ulasan:

Hai!!!