Get your own Digital Clock

Selasa, 20 April 2010

Sambal sardin

Sardin PERTIMA

Ini sardin cap PERTIMA kegemaran kami sekeluarga ditanggung halal keluaran bumiputera. Malam semalam aku tak tau nak masak apa, perut dah lapar. Apa lagi...sardinlah menu yang cepat dimasak dan sedap dimakan.

sambal sardin

Jadi menu aku malam tadi, sambal sardin bersama sayur kobis goreng dan telur dadar. Jom!! tengok cara kami masak sambal sardin nie.

Bahan
1. 1 tin kecil sardin PERTIMA
2. 1/2 bawang besar (kuning)
3. Sebiji tomato (dipotong 6)
4. Air asam jawa (sesudu kecil)
5. Sedikit kunyit hidup
6. Cili padi (ikut suka)
7. Seulas bawang putih
8. Sebiji bawang merah (kecil)

Caranya:-

Bahan no. 5-8 ditumbuk. Lepas tu panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk tadi. Biar sedikit garing dan wangi. Pastu, masukkan sardin PERTIMA tadi. Kacau rata, curahkan air asam jawa tadi, biar mendidih sekejap. Bolehlah letakkan bawang kuning dan tomato tadi. Jangan lupa letak garam ya. Tunggu sehingga masak dan pastikan rasanya dah ok. Bolehlah diangkat dan dihidang. Gambar kat atas tu aku copy. Tapi seiraslah macam sambal sardin aku semalam. Kira oklah.

2 ulasan:

  1. Sardin!! Favourite I gak..hehehe. Nak tgk yang live nyer gambar..len kali masak amik ler gambar dan upload yer Puan Impiana..hehehe

    BalasPadam

Hai!!!