Akhirnya abg aku ckp cam gini "Buat jerlah pengat pisang". Pelik bebenor aku, tak pernah pulak seumur hidup aku makan dan masak pengat pisang guna pisang muda (bergetah lagi tu). Ate, aku ikutkanlah saranannya tu. Takkan nak buangkan. Sesisir tu!!!! rezeki..rezeki...meh kita tengok proses mcm mana aku buat pengat pisang muda nie. Jom!!!!
Pisang Abu yang muda bergetah
Pisang yang telah dibuang kulit dan dipotong-potong
Pengat Pisang muda yang sedia untuk dimakan
*klu guna pisang muda, pastikan rebus sampai empuk tau.
*gula kasi lebih sikit, nak bagi pisang tu manis, pisang mudakan kelat sikit.
*sedap dimakan klu mcm nie :-
- masak mlm dan keesokannya baru makan(bagi kuah serap dlm pisang tu).
- Pastu sejukkan dalam peti ais memang best. Layanzzzzzz.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Hai!!!